Planering
Varför en kokbok?
Jag har tänkt att göra en kokbok i ett tag nu men jag hade inte tänkt på hur eller när jag skulle göra den så detta blir ett perfekt tillfälle att göra det fast med bättre planering och till slut ett bättre slutprodukt.
Idéen med kokboken är att den ska tryckas till en riktig bok som jag kan sälja och samla in pengar till en djurätts organisation tex. Djurrättsalliansen.
Vad är så speciell med boken?
Den ska inte vara som vilken vanlig kokbok utan den ska bara innehålla veganska recept på både mat och efterrätter, rätterna ska inte kosta så mycket heller, målgruppen är till människor som inte kan eller vill lägga ut mer än hundra kronor på en hemmagjord måltid. Maten kommer också vara det jag äter själv men också recept från vänner och familj. Den ska kunna användas av veganer och köttätare som vill lära sig något nytt eller har vänner/släkt som inte äter kött och behöver tips på vad man kan laga.
Ska det finnas mer än recept?
JA! Det ska finnas, tips om hur man kan göra vanliga maträtter veganska och även en näringslista på olika grönsaker, frukter, nötter osv. Och hur en vegan får i sig alla viktiga vitaminer och mineraler dagligen. Det skall också finnas små rekommendationer på produkter och livsmedel som jag föredrar när jag lagar mat.
Hur ska den se ut?
Mycket bilder och tydliga texter/instruktioner. Eftersom jag tycker det är jätte jobbigt att läsa i en kokbok utan att veta hur maten ska se ut när det är klart och när det inte står tydligt hur man lagar det. Den ska vara i pappers storlek A4 och med tanke på att jag vill ha en bild per recept så lär den bli rätt tjock. Pappret ska vara tålsam eftersom man använder boken i köket ska den klara av spill-/oljefläckar osv.
Hur gör du den?
Eftersom jag vill att boken ska säljas så får jag gå med UF för att skapa ett företag och spara till tillräcklig med pengar för att kunna trycka så många exemplar som behövs så att det röcker till efterfrågan.
Innehålls idéer
- Förrätter / dipp
- Risotto fyllda grönsaker (paprika, aubergine, zucchini & portabellosvamp)
- Hemmagjorda vårrullar
- Hummus
- Guacamole
- Salsa
- Varmrätter
- Paj
- Blomkål och kokossoppa
- Tomat och linssoppa
- Håkans gryta
- Moussaka
- Piroger
- Rårisburgare
- Cashewpesto
- Efterrätter / Frukost
- Mammas bread & butter pudding / fattiga riddare
- Frukost bröd med massa nyttigt och gott i så man behöver knappt pålägg!
- Glass i olika smaker
- Sorbet i olika smaker
- Fridas mäktiga kladdkaka